Dimensionis – Ulottuvuuksia 6.-19.6.2016

Tervetuloa DIMENSIONIS – ULOTTUVUUKSIA näyttelyni avajaisiin sunnuntaina 5.6. klo 14-17.
Orangeri, Oitbacka, Kiseleffin Puistotie, 02510 Oitbacka, Kirkkonummi.
Näyttely on avoinna ma-pe 12-18, la-su 11-17.

Espoolaisen keramiikkataiteilija Irma Weckmanin DIMENSIONIS – ULOTTUVUUKSIA -näyttelyssä on nimensä mukaisesti kysymys ajallisista, paikallisista, mentaalisista ja yleismaailmallisista ulottuvuuksista. Ajallisesti näyttelyn työt luotaavat kalevalaisesta mytologiastamme (Kultainen ovaali-teos) ajankohtaisempiin ja henkilökohtaisempiin ulottuvuuksiin (Musta laatikko-sarja). Suuressa seinäreliefissä avaruudellinen ulottuvuus toteutuu Juokseva koira -kuvion tähtitieteellisissä symboleissa, kun taas juureva Organic-sarja sitoo muotomaailman tiukasti maahan ja luontoon.
Irma Weckman opiskeli Taideteollisessa korkeakoulussa keramiikkataiteen osastolla Kyllikki Salmenhaaran opastuksella tämän viimeisinä työvuosina.
Weckman tunnetaan myös mm. Keramiikkakeskus Septarian perustajana, jonka toimintaa hän johti Helsingissä Kaapelitehtaalla viidentoista vuoden ajan.
Taiteilija joutui 2000-luvun alussa pohtimaan työnsä jatkamista, kun raskas keraamikon työ kiellettiin kaularankaongelman vuoksi. Tämän seurauksena Irma Weckman jatkokouluttautui kuvataiteilijaksi.
Nyt, toistakymmentä vuotta myöhemmin, Weckman palaa työskentelemään oman, tutun materiaalinsa kanssa. DIMENSIONIS -näyttely on taiteilijalle henkilökohtaisesti hyvinkin merkittävä ulottuvuus. Irma Weckmanin omin sanoin se tuntuu paluulta kotiin. Näyttelyn työt kertovat teknisestä osaamisesta, mutta niistä välittyy myös suuri tekemisen ilo.
Uunituore julkaisu DIMENSIONIS kertoo keraamikko Irma Weckmanin pitkästä urasta. Ajatuksia illan tullen -osiossa taiteilija avaa nykytuntemuksiaan:
”Näillä vuosikymmenillä kysytään usein, pelottaako vanheneminen. Seitsemänkymppisenä toki toivoo, että terveyttä ja voimia riittäisi. On paljon asioita, joita vielä haluaisin tehdä, ideoita teoksista, joita toteuttaa, kuvia joita maalata. Elämä tuntuu edelleenkin enemmän tai vähemmän seikkailulta ja suurimman osan aikaa mielekkäältä ja tarkoituksenmukaiselta.
Ajatukset, joiden mukaan luovuus ei kysy ikää ja että luovuudessa on kysymys itselle sallimisesta, tuntuvat juuri nyt hyvin riemullisilta.”

Comments are closed.